...

vila banac

Izvor Luksuza S Otmjenom Prošlošću

Svaki kutak Vile Banac nosi sjećanje na prošlost koja je oblikovala ne samo zgrade već i duh ovog izvanrednog mjesta. Pridružite nam se u istraživanju priče o Vili Banac, gdje luksuz susreće otmjenost, a prošlost postaje sadašnjost.

Istraži
Rađanje Vile

Sredinom 20. stoljeća,

u razdoblju od kraja 1920-ih do sredine 1930-ih, Dubrovački kraj ugledao je izgradnju triju monumentalnih zdanja – Villa Banac u Cavtatu, Muzej moderne umjetnosti u Pločama i ‘predsjednička vila’ u Lapadu. Ove građevine, od kojih je svaka bila svjedok vlastite priče, nastale su zahvaljujući suradnji između Bože Banca, arhitekata Harolda Bilinića i Lavoslava Horvata, te kipara Ivana Meštrovića.

Veza s Ivanom Meštrovićem

Meštrovićeva umjetnost uktana je u temelje Vile Banac.

Dugogodišnje prijateljstvo između Bože Banca i kipara rezultiralo je izgradnjom mauzoleja za Mariju Račić Banac, čime je započeta priča o Vili Banac. U suradnji s arhitektima Bilinićem i Horvatom, Meštrović je postavio temelje za jednu od najizuzetnijih rezidencija Dubrovačkog kraja.

Uspomena na Prošlost

U 1928. godini,

Vila Banac se uzdigla iznad Cavtata, postavši ikona arhitekture i luksuza. Svojim dvokatnim oblikom, simetričnim rasporedom otvora i bogato profiliranim okvirima, ova vila ne samo da očarava estetikom već i odražava duboku povezanost s okolnim pejzažem.

Banac – Više Od Poduzetnika

Božo Banac nije bio samo uspješan poduzetnik u brodarskom svijetu.

Bio je i vizionar s ozbiljnim namjerama ulaganja u turizam. Nacionalizacija Vile Banac nakon Drugog svjetskog rata pretvorila je ovu otmjenu rezidenciju u odmaralište za makedonsku saveznu vladu. No, povremeno bi se vrata vile otvarala i za obiteljske odmore te ugledne goste, uključujući vojvodu od Kenta.

svjedok promjena

Kroz više od devet desetljeća,

Vila Banac nije samo dom luksuza već i svjedok promjena koje su oblikovale Dubrovački kraj. Prošlost ove vile odjekuje kroz svaki njen kutak, pozivajući vas na putovanje kroz vrijeme. U njenim zidinama kriju se priče koje čekaju da budu otkrivene, pružajući vam ne samo luksuzan smještaj već i jedinstvenu priliku da zakoračite u otmjenu prošlost koja čini Vila Banac nezaboravnim iskustvom.

O Vili Banac kroz video

Zanima vas više o povijesti Vile Banac ili o našim uslugama? Pošaljite nam upit, a mi ćemo vam poslati sve informacije!

 

Kontakt info

Trumbićev put 25, Cavtat, Croatia

winebarbanac@gmail.com

+385 99 799 1626

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.